Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 martie 2017

Sinteza rezultatelor activității Ședinței Guvernului din 16 februarie 2017



La şedinţa din 16 februarie 2017, ce a început la ora 11:00, au participat:


Sorin Mihai Grindeanu, Prim-ministru,
Sevil Shhaideh, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene
Daniel Constantin, Viceprim-Ministru, Ministerul Mediului,
Carmen Daniela Dan, Ministrul Afacerilor Interne,
Teodor-Viorel Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe,
Mircea Dușa, Secretar de Stat, Ministerul Apărării Naționale,
Viorel Ștefan, Ministrul Finanțelor Publice,
Sofia Mariana Moț, Secretar de Stat, Ministerul Justiției,
Petre Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
Pavel Năstase, Ministerul Educației Naționale,
Adrian Marius Dobre, Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Justiției Sociale,
Alexandru Petrescu, Ministrul Economiei,
Robert Iulian Tudorache, Secretar de Stat, Ministerul Energiei,
Alexandru-Răzvan Cuc, Ministrul Transporturilor
Harry-Ilan Laufer, Secretar de Stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat,
Florian-Dorel Bodog, Ministrul Sănătății,
Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale,
Adriana Petcu, Ministrul Apelor și Pădurilor,
Șerban-Constantin Valeca, Ministrul Cercetării și Inovării,
Augustin Jianu, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale,
Marius-Alexandru Dunca, Ministrul Tineretului și Sportului,
Petre Iulian Nicolescu, Secretar de Stat, Ministerul Turismului,
Ovidiu Cristian Iane, Secretar de Stat, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni,
Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social,
Grațiela-Leocadia Gavrilescu – Ministrul pentru Relația cu Parlamentul,
Mihaela-Virginia Toader – Ministrul delegat pentru Fonduri Europene,
Bogdan Mănoiu – Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe
Mihai Busuioc – Secretar General al Guvernului





I.    PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1.         PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea schimbului de scrisori între România, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Republica Moldova, prin Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor, semnate la Chişinău la 18 şi 20 ianuarie 2017 şi la Bucureşti la 26 ianuarie 2017, la Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Finanțelor Publice
Avizatori: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției

Sinteză conținut:

În 20 ianuarie 2017, Ministerul Finanțelor din Republica Moldova a transmis Ministerului Finanțelor Publice o scrisoare prin care se solicita modificarea calendarului de efectuare a tranșelor din finanțarea rambursabilă și stabilirea datei de eliberare a tranșei nr. 2, în valoare de 50 mil. Euro, din 31 martie 2016 în data de 27 februarie 2017.

De asemenea a fost comunicată intrarea în efectivitate a facilității de finanțare acordată de Fondul Monetar Internațional pe o perioadă de 3 ani, prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF) în valoare totală de aprox. 178,7 mil. USD.

Conform notificării Ministerului Justiției al Republicii Moldova din data de 18 ianuarie 2017, facilitatea FMI a fost aprobată prin Legea nr. 250 și Legea nr. 251 din 17 noiembrie 2016, promulgate de către Președintele Republicii Moldova prin Decretele nr. 2470-VII și 2471-VII din 25 noiembrie 2016 și publicate în Monitorul Oficial nr. 415 din 29 noiembrie 2016.

Intrarea în efectivitate a facilității FMI reprezintă o condiție necesară pentru eliberarea tranșei nr. 2 din asistența financiară rambursabilă acordată de România.

Prin urmare, în conformitate cu art. 4 alin. (2) din Legea nr. 91/2016 pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă dintre România, în calitate de împrumutător, și Republica Moldova, în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015, schimburile de scrisori purtate între Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova pentru stabilirea datei celei de-a doua trageri, cât și pentru notificarea și confirmarea îndeplinirii măsurilor agreate între părți, se aprobă prin prezentul act normativ.

Proiectul a fost aprobat.

2.         PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Finanțelor Publice
Avizatori: Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Justiției

Sinteză conținut:

Prezenta hotărâre are ca obiect modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice și prevede următoarele:

        I.            Înființarea unui post de secretar de stat
La nivelul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice au fost preluate noi atribuții care au impus crearea unor noi structuri organizatorice.

Înființarea acestui post este justificată de creșterea volumului și complexității activității Ministerului Finanțelor Publice determinate de:
-      preluarea atribuțiilor în domeniul managementului proiectelor de investiții publice, în vederea întăririi mecanismelor de evaluare și de prioritizare a acestora, precum și de urmărire și eficientizare a cheltuielilor publice în contextul atragerii de finanțare și expertiză privată în implementarea unor astfel de proiecte, promovării, susținerii cu expertiză calificată și urmăririi procedurilor de identificare, structurare și implementare a proiectelor de investiții publice, precum și a proiectelor finanțate și operate printr-un parteneriat între sectorul public și unul sau mai mulți parteneri privați,
-      necesitatea  îndeplinirii în condiții de performanță a atribuțiilor ministerului pe linia prognozării veniturilor bugetului de stat și ale bugetelor de asigurări sociale pe termen scurt, mediu și lung, a analizării evoluțiilor macroeconomice și bugetare internaționale, precum și cercetării în domeniul finanțelor publice și macroeconomiei, precum și a realizării unor analize de impact ex-ante şi ex-post a deciziilor de politică fiscală. Mai mult, având în vedere că inițiativele de politică fiscal-bugetară promovate atât de către Guvern cât și de Parlament au o arie de impact foarte largă, cuprinzând diferite segmente ale populației, mediului de afaceri și instituții financiare, realizarea de cercetări și analize economice în domeniul reformelor structurale, competitivității economice, stabilitate macroeconomică, sustenabilitate pe termen mediu și lung etc. vor contribui la îmbunătățirea eficacității politicilor publice în domeniul finanțelor publice.

Atribuțiile secretarilor de stat vor fi stabilite ulterior, prin ordin al ministrului finanțelor publice, conform art. 10 alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009, cu modificările și completările ulterioare.
      II.            Stabilirea numărului maxim de posturi al aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice la 1.523, exclusiv demnitarii (7 posturi), urmare înființării a 5 posturi (1 post de secretar de stat și 4 posturi aferente cabinetului demnitarului).
    III.            Modificarea Anexei nr. 1 „Structura organizatorică a Ministerului Finanțelor Publice” ca urmare a înființării postului de secretar de stat.
    IV.            Modificarea Anexei nr. 2 „Unitățile aflate în subordinea, în administrarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice și societățile la care Ministerul Finanțelor Publice exercită calitatea de reprezentant al statului ca acționar”, având în vedere prevederile art. 25 punctul IV subpunctul 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative prin care se modifică art. 5 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale "Loteria Română" - S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 288/2001, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul că ”Drepturile şi obligaţiile decurgând din calitatea de acţionar unic al statului român se exercită de către Ministerul Finanțelor Publice.”
      V.            Modificarea Anexei nr. 3 în sensul completării parcului auto demnitari ca urmare a înființării postului de secretar de stat.
Proiectul a fost aprobat.

3.         PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea sprijinului financiar excepţional cu caracter temporar care se acordă producătorilor agricoli din sectorul fructe şi legume

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Avizatori: Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Justiției

Sinteză conținut:

Interdicția impusă de Federația Rusă importului de legume și fructe din Uniunea Europeană la data de 7 august 2014 a condus la perturbarea pieței legumelor și fructelor din UE, prin scăderea semnificativă a prețurilor acestora, ca urmare a supraofertei cauzată de faptul că nu s-au identificat alte debușee de export.

Situația creată a avut implicații majore asupra sectorului fructelor și legumelor din România, deoarece pentru cantități însemnate de fructe și legume nu a existat posibilitatea valorificării imediate și nici o depozitare corespunzătoare din cauza capacității reduse de depozitare de care dispune România.

Prelungirea interdicției duce în continuare la un risc serios de perturbare a pieței care ar putea provoca scăderi semnificative ale prețurilor ca urmare a faptului că o importantă piață de export continuă să fie indisponibilă. Pentru o astfel de situație măsurile normale disponibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 par insuficiente.
Pentru a preveni o perturbare gravă și de durată a pieței, Regulamentele delegate (UE) nr. 913/2014, (UE) nr. 932/2014 , (UE) nr. 1031/2014 și (UE) 2015/1369  ale Comisiei au prevăzut cuantumuri maxime ale sprijinului pentru operațiunile de retragere de pe piață, de nerecoltare și de recoltare înainte de coacere, calculate pe baza exporturilor tradiționale spre Rusia.

Deoarece există în continuare amenințarea de perturbare a pieței de legume-fructe, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul Delegat (UE) 2016/921 din 10 iunie 2016 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume, prin care se prelungește aplicarea unor măsuri excepționale de despăgubire a producătorilor.

Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulamentul Delegat (UE) 2016/921 al Comisiei din 10 iunie 2016, sprijinul financiar acoperă activitățile desfășurate în perioada dintre data de 1 iulie 2016 și până la atingerea cantității de maximum 3000 de tone. Suma prevăzută la art. 3 alin. (1) din prezentul act normativ se plătește de către  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la data de  30 septembrie 2017.

Metodologia specifică de efectuare a plăților către beneficiarii acestui sprijin financiar de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 909/2016 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar pentru producătorii din sectorul fructe și legume.

Măsura pentru care se acordă sprijin financiar este retragerea de pe piață în vederea distribuirii gratuite, având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. a) din Regulamentul Delegat (UE) 2016/921.

Prin prezentul proiect de hotărâre se acordă măsuri excepționale de sprijin cu caracter temporar destinate acoperirii unei părți a pierderilor suferite de producătorii agricoli din sectorul fructe și legume care au efectuat măsura de retragere de pe piață în vederea distribuirii gratuite pentru  produse menționate anterior.

Sprijinul financiar se acordă organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor, precum și  producătorilor care nu sunt membri ai acestor organizații în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Regulamentul Delegat (UE) 2016/921.

Produsele pentru care se acordă acest sprijin financiar  sunt cele prevăzute la art. 1 alin. (2) din Regulamentul Delegat (UE) 2016/921.

Plățile prevăzute de prezenta hotărâre se acordă beneficiarilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu respectarea condițiilor prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 909/2016.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură efectuează plățile până la data de 30 septembrie 2017, potrivit prevederilor art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) 2016/921.

Proiectul a fost aprobat.

4.         PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea pentru anul de plată 2016 a cuantumului ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Avizatori: Ministerul Finanțelor Publice, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției

Sinteză conținut:

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările și completările ulterioare, au fost aprobate schemele de plăți directe și ajutoarele naționale tranzitorii, ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020.

Conform art. 12 și 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările și completările ulterioare, ajutoarele naționale tranzitorii, reprezintă plăți care se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013.

În anul 2013 s-au acordat plăți naționale directe complementare, decuplate de producție, în cuantum fix/ha pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, și o plată națională directă complementară pentru: in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr.

Condițiile specifice de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele pentru acordarea plăților naționale directe complementare, aferente anului 2013.

Plafonul alocat ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil, ANT 1 și cuantumul acestor plăți/ha se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului.

Proiectul de act normativ stabilește cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil, ANT 1, pentru anul de plată 2016.

Ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil, ANT 1, se acordă decuplat de producție,  în cuantum de  17,72035 euro/ha.

Plafonul ANT 1 pentru anul de plată 2016 este de 119.422,100 mii euro (531.870, 207 mii lei).

Considerentele care au stat la baza stabilirii cuantumului/ha sunt:
-      încadrarea în plafoanele bugetare alocate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
-      respectarea prevederilor art. 37 alin. (4)  din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului, prin care cuantumul total al ajutoarelor naționale tranzitorii care pot fi acordate de România în oricare dintre sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013 este limitat la 70% în 2016, din pachetele financiare sectoriale specifice, autorizate de Comisia Europeană pentru anul 2013.
Proiectul a fost aprobat.

5.         PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi, ca staţiuni turistice de interes naţional sau local şi de modificare a Hotărârii Guvernului nr.852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Turismului
Avizatori: Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Justiției

Sinteză conținut:

Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea atestării, ca stațiuni turistice de interes național sau local, următoarele localităţi sau părţi din localităţi, astfel:

Staţiuni turistice de interes naţional
a) Borsec, județul Harghita;
b) Suceviţa, judeţul Suceava.

Staţiuni turistice de interes local:
a) Baia de Fier, jud. Gorj;
b) Boghiș, județul Sălaj;
c) Colibița, județul Bistrița – Năsăud;
d) Moisei, județul Maramureș;
e) Negrești Oaș, județul Satu Mare;
f) Pojorâta, județul Suceava;
g) Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș;
h) Zona Băile Banffy, municipiul Toplița, județul Harghita;
i) Zona Băile Ocna Dej, municipiul Dej, județul Cluj;
j) Zona Moinești – Băi, municipiul Moinești, județul Bacău.

Totodată, pentru asigurarea unei reglementări fluente, clare şi lipsite de echivoc se propune ȋnlocuirea Anexei nr. 5 "Lista localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local" din Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, cu completările ulterioare cu o nouă anexă cuprinzȃnd lista actualizată a localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional sau local.

Proiectul a fost aprobat.

6.         PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.844/2016 privind aprobarea măsurilor pentru realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce priveşte combustibilii pentru perioada sezonului rece şi volumul de apă din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 15 noiembrie 2016-15 martie 2017, precum şi alte măsuri privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Energiei, Ministerul Economiei
Avizatori: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Justiției

Sinteză conținut:

În contextul în care, în perioada 6-12 ianuarie a.c, pentru echilibrarea Sistemului Electroenergetic Național, operatorul de transport și sistem a dispus încărcări suplimentare ale grupurilor hidroelectrice cu cantități ce au depășit 2.000 MW/h, ceea ce a condus la diminuarea cotelor de apă din marile lacuri de acumulare, este necesară o reactualizare a valorilor aferente rezervelor de apă prevăzute în Hotărârea Guvernului nr.844/2016.

Acest subiect a fost de altfel discutat atât în cadrul Comandamentelor de iarnă cât și în cadrul întâlnirilor cu toți factorii implicați (Ministerul Energiei, Ministerul Apelor și Pădurilor, Administrația Națională Apele Române, Operatorul de transport și sistem, Hidroelectrica S.A.). În acest sens, s-a convenit modificarea valorilor aferente sfârșitului lunilor februarie și martie din tabelul din Anexa 1, litera B, punctul 3.

Astfel, proiectul de act normativ propune înlocuirea:
-      în tabelul din Anexa 1, litera B, punctul 3, pentru lunile februarie, martie, după cum urmează:
Operatorii de distribuitie energie electrică
U.M.
28
  februarie
      2017
31
martie
  2017
Volumul de apă
Mii. mc
660
522
%
25,8
20,4
Energia echivalentă
Mii MWh
768
592
%
25,3
19









Totodată, în ceea ce privește capacitatea lunară corespunzătoare serviciului tehnologic de sistem rezervă terţiară lentă cu funcţionare pe combustibil alternativ, respectiv pe păcură, valori prevăzute în Anexa 1A la Hotărârea Guvernului nr.844/2016 „pentru perioada 3 ianuarie – 15 februarie”, operatorii de transport și sistem (energie și gaze naturale), în acord cu operatorii economici, furnizori de rezervă terțiară lentă suplimentară pe combustibil alternativ (păcură), respectiv Societatea Veolia Energie Prahova SRL, Societatea Electrocentrale București SA, și Societatea Electrocentrale Galați, au propus cantități suplimentare de servicii tehnologice de sistem pentru lunile februarie și martie 2017, după cum urmează:

Producător,
Unități dispecerizabile
cu funcţionare mixtă
(gaze + păcură)
Putere
[MW]
Cantitate
[hMW]
februarie 2017
martie 
2017
S. Electrocentrale Galaţi S.A.
C.E.T. Galaţi
70
47.040
25.200
S. Electrocentrale Bucureşti S.A.

70
47.040
25.200
S. Veolia Energie Prahova S.R.L.
C.E.T. Brazi
60
40.320
21.600
TOTAL GENERAL
200
134.400
72.000

Întrucât, pentru asigurarea serviciului tehnologic de sistem "rezervă terţiară lentă" suplimentară, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în baza costurilor justificate ale producătorilor, emite decizii pentru acoperirea cheltuielilor aferente acestui serviciu suplimentar, menționăm că măsura nu intră în contradicție cu Planurile de reorganizare ale operatorilor economici aflați în insolvență.

Având în vedere:
·         cererea de consum pentru luna februarie 2017 mai mare decât consumurile înregistrate în lunile februarie ale ultimilor 3 ani;
·         că, în ultimile 4 luni (octombrie 2016 - ianuarie2017), consumurile de gaze naturale înregistrate au fost substanțial mai mari decât consumurile înregistrate în aceleași luni ale anului precedent;
·         probabilitatea crescută ca cererea de gaze naturale pentru consumul centralelor electrice și teremice (CET-uri) să se mențină la valorile foarte mari din această perioadă
·         scăderea capacităților de extracție din depozitele de înmagazinare subterană, scădere ce se accentuează pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul ciclului de extracție pe fondul scăderii stocului din depozitele de înmagazinare
·         evitarea apariției oricăror riscuri în funcționarea în condiții de siguranță a Sistemului Național de Transport,

este necesară modificarea anexei nr.1 din Hotărârea Guvernului nr. 844/2016 privind aprobarea măsurilor pentru realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce privește combustibilii pentru perioada sezonului rece și volumul de apă din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, precum și alte măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum și a Anexei 1A din același act normativ, potrivit Anexei nr.1 și Anexei nr.2 din prezentul act normativ.

Proiectul a fost aprobat.
7.         PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Unirea, judeţul Brăila

Proiectul și Anexa pot fi consultate la adresa:
Inițiator: Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene
Avizatori: -

Proiectul a fost aprobat.

II.     MEMORANDUMURI

1.         MEMORANDUM cu tema: Aprobarea iniţierii negocierilor privind dobândirea de către România a calităţii de membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) -Aprobarea transmiterii unei scrisori conducerii AIIB, semnate de către Primul Ministru/Ministrul Finanţelor Publice, privind acceptarea condiţiilor financiare propuse, respectiv subscrierea de către România a 1530 de acţiuni, reprezentând o valoare totală a capitalului de 153 mil.dolari SUA din care 30,6 mil.dolari SUA capital vărsat, plătibil în 5 tranşe egale

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Finanțelor Publice
Avizatori: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Sinteză conținut:

Ideea înființării Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură (AIIB) a fost lansată în cursul anului 2013 de președintele și de premierul Republicii Populare Chineze. Acordul de înființare al Băncii a intrat în vigoare la 25 decembrie 2015, iar la reuniunea inaugurală din 16 ianuarie 2016 a fost ales președintele (pentru un mandat de cinci ani).

Printre cele 57 de state fondatoare ale Băncii se regăsesc 37 de țări din Asia/Oceania și 20 de state din alte regiuni, între care 17 state europene la care se adaugă Brazilia, Africa de Sud și Egipt.

În baza Memorandumului aprobat de Guvern și Președintele României, în data de 28 octombrie 2016 a fost transmisă AIIB scrisoarea privind exprimarea formală a interesului României de a deveni membru al acestei instituții.

Conform procedurilor băncii, Vicepreședintele AIIB a transmis, în data de 21 decembrie 2016, o scrisoare cuprinzând condițiile indicative privind contribuția României la capitalul instituției, solicitându-se răspunsul părții române în termen de 30 de zile.

Având în vedere modificările politice de la finalul anului 2016, MFP a solicitat AIIB extinderea acestui termen cu o lună de zile, respectiv până la 21 februarie 2017.

În prezentul memorandum sunt detaliate condițiile pe are România va trebui să le îndeplinească pentru a deveni membru al acestei instituții bancare, precum și avantajele care ar putea decurge prin dobândirea acestei calități.

Proiectul a fost aprobat.

2.         MEMORANDUM cu tema: Acord de principiu privind organizarea în România, în perioada mai/iunie 2017, a celei de-a 107-a reuniuni a Consiliului de administraţie al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), a reuniunii de experţi EKUP şi a unui forum de afaceri

Inițiator: Ministerul Finanțelor Publice
Avizatori: Ministerul Afacerilor Externe

Sinteză conținut:

Prin prezentul memorandum se solicită acordul de principiu al Guvernului privind organizarea în România, în perioada mai/iunie 2017, a celei de-a 107-a reuniuni a Consiliului de administraţie al Băncii Internaționale de Investiții (BII), a reuniunii Comitetului de experți EKUP și a unui forum de afaceri.

Conform regulamentelor privind activitatea Consiliului BII şi a Comitetului de experți EKUP, toate cheltuielile privind organizarea reuniunilor sunt suportate de către Banca Internațională de Investiții. De asemenea, toate cheltuielile de participare ale delegaţiilor statelor membre sunt suportate, în funcție de prevederile regulamentelor BII, fie de către fiecare stat membru, fie de către Bancă.

Începând cu anul 2012, BII a acordat împrumuturi în valoare de 58 mil. Euro către agenți economici români, a investit în mod constant în active de trezorerie emise de Ministerul Finanțelor Publice sau de Primăria București, în medie în portofoliul BII regăsindu-se astfel de active în valoare de 20 mil. Euro și a lansat în perioada 2015 – 2016, 2 emisiuni de obligațiuni denominate în RON în valoare de 411 mil. RON care au drept scop finanțarea de operațiuni pe teritoriul României.

Proiectul a fost aprobat.

3.         MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor Uniunii Europene pentru anul 2017



Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Afacerilor Externe, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene
Avizatori: -

Sinteză conținut:

Prin prezentul memorandum se propune Guvernului aprobarea Planului de transpunere a directivelor Uniunii Europene pentru anul 2017, document programatic care cuprinde toate directivele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene până la data de 27 ianuarie 2017, al căror termen de transpunere este cuprins în anul 2017, respectiv 27 de directive, precum și instituțiile și autoritățile administrației publice centrale competente să promoveze spre aprobare/adoptare actele normative naționale necesare pentru preluarea în ordinea juridică internă a directivelor.

Potrivit documentului, dacă pe parcursul anului 2017 vor exista situații excepționale, în care să fie publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene directive al căror termen de transpunere este prevăzut tot în anul 2017, acestea vor fi semnalate imediat instituțiilor competente, atât în mod direct, prin comunicare interministerială, cât și prin intermediul raportărilor prezentate periodic de către Ministerul Afacerilor Externe în cadrul ședințelor Guvernului, fără a fi necesară revizuirea Planului.

Memorandumul stabilește data de 28 februarie 2017 ca termen în care instituțiile responsabile cu transpunerea directivelor să comunice Ministerului Afacerilor Externe, autoritate coordonatoare a procesului de transpunere, prin adresă oficială, termenele asumate pentru publicarea actelor normative respective și, dacă este cazul, informațiile privind tipul actelor naționale de transpunere.

Totodată, în cadrul documentului se subliniază necesitatea respectării de către autoritățile competente a termenelor de transpunere a directivelor, cu o responsabilitate sporită, având în vedere modificările practicii Comisiei Europene în ceea ce privește sancțiunile pecuniare pe care le propune Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligației de comunicare a măsurilor naționale de transpunere a directivelor Uniunii Europene, practică ce instituie măsuri mai ferme de sancționare și exclude posibilitatea desistării Comisiei, justificată exclusiv de conformare, în cazul în care statul membru vizat se conformează după momentul sesizării Curții.

Proiectul a fost aprobat.

4.         MEMORANDUM cu tema: Măsuri privind diseminarea principiilor ce derivă din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului ce vizează neexecutarea sau executarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti pronunţate împotriva unui debitor public

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Afacerilor Externe
Avizatori: Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social

Sinteză conținut:

Prezentul memorandum a fost elaborat și promovat în temeiul prevederilor art. 10 alin. (2) din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

Memorandumul prezintă elementele de context care au condus la existenţa unei disfuncţionalităţi structurale cu privire la neexecutarea sau executarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti pronunțate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum și istoricul demersurilor întreprinse până în prezent la nivel național și care au ca scop identificarea măsurilor de natură legislativă şi/sau administrativă necesare pentru a se răspunde exigenţelor Curții. 

Se precizează că, la nivelul Guvernului, este constituit un grup de lucru, alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei şi Secretariatului General al Guvernului.

Pentru o diseminare cât mai largă a principiilor ce derivă din jurisprudența Curții și a descrierii cauzelor acesteia, grupul a estimat ca utilă instituirea unei sarcini de Guvern prin care să se stabilească următoarele:
·         obligația diseminării documentelor cuprinse în anexa nr. 2 a memorandumului, de către Secretariatul General al Guvernului către ministere și structurile ce formează aparatul de lucru al Guvernului;
·         obligația destinatarilor diseminării de a afișa pe paginile de internet principiile ce derivă din jurisprudența Curții;
·         obligația destinatarilor de a include în programele de formare profesională a persoanelor care au competențe în domeniul executării hotărârilor judecătorești  informații legate de jurisprudența CEDO în acest domeniu;
·         îndeplinirea obligației de afișare să fie fi monitorizată de către Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.

Proiectul a fost aprobat.

5.         MEMORANDUM cu tema: Aprobarea participării doamnei Maria-Manuela CATRINA, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în calitate de membru în consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale ''Poşta Română'' S.A



Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale
Avizatori: -

Sinteză conținut:

Compania Națională „Poșta Română” S.A. este o societate comercială pe acțiuni, care se organizează și funcționează în conformitate cu actul constitutiv aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 371/1998, cu modificările ulterioare.

Statul Român este acționar la Compania Națională  „Poșta Română” S.A. și deține 75% din acţiuni, exercitându-și toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate prin Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Fondul Proprietatea fiind cel de-al doilea acționar, deținând 25% din pachetul total de acțiuni.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale o propune pe doamna Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în cadrul acestui minister, să ocupe funcția de membru în consiliul de administrație al companiei, până la finalizarea procedurii de selecție a managementului și a membrilor Consiliului de administrație și introducerea indicatorilor de performanță, având în  vedere că acesta  are experiență de management și deține expertiza necesară pentru ocuparea poziției de membru al consiliului de administrație al Companiei Naționale „Poșta Română” S.A.

Temeiul juridic al acestei propuneri îl constituie art. 84 alin. (3) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:

„(3) În mod excepţional, Guvernul poate aproba participarea persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) ca reprezentanţi ai statului în adunarea generală a acţionarilor ori ca membri în consiliul de administraţie al regiilor autonome, companiilor sau societăţilor naţionale, instituţiilor publice ori al societăţilor comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, de interes strategic sau în cazul în care un interes public impune aceasta.”

Proiectul a fost aprobat.

6.         MEMORANDUM cu tema: Aprobarea politicii publice privind implementarea Programului ''PRIMUL CENTRU DE AGREMENT''

Proiectul poate fi consultat la adresa:
Inițiator: Ministerul Turismului
Avizatori: Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Sinteză conținut:

Facilitatea care se va acorda prin Programul „Primul Centru de Agrement” este reprezentată de garantarea de către stat, prin mandatarul sau FNGCIMM, în procent de 80% a creditelor de investiții destinate înfințării și dezvoltării de centre de agrement.
Principalele avantaje ale Programului „Primul Centru de Agrement” sunt:
-          Eliminarea principalei probleme a beneficiarilor de tip IMM în accesarea creditelor – lipsa garanțiilor;
-          Stimularea instituțiilor de creditare în crearea de produse de finanțare care să se adreseze acestui segment de IMM-uri cu profil de risc ridicat prin oferirea unui produs de garantare în numele și contul statului;
-          Cost predictibil al garanției acordate în baza Schemei, rezultat, din posibilitatea stabilirii unei prime unice, de tip safe harbour în conformitate cu reglementările europeme;
-          Costul finanțărilor garantate în cadrul programului va fi dimensionat astfel încât sa reflecte prezența garanției acordate în numele și contul statului;
-          Programul propus nu intră sub incidența legislației privind ajutorul de stat garanția fiind acordată în condițiile pieței, cu respectarea prevederilor Comunicării Comisiei nr. 2008/C/155/02 cu privire la aplicarea art. 87 și 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub formă de garanții, evitându-se orice suspiciune de ajutor de stat.
Astfel, se propune:
-          aprobarea politicii publice privind Programul “Primul centru de agrement”;
-          implementarea programului prin iniţierea unui proiect de Ordonanţă de urgenţă având ca obiect de reglementare aprobarea „Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA”, în cadrul căruia va fi susţinut accesul la finanţare al IMM-urilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniile prioritare prezăvute în Programul de guvernare  2017-2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr.1 din 4 ianuarie 2017, inclusiv a celor care dezvoltă/înfiinţează centre de agreement.
-          prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publică, cu modificările şi completările ulterioare, FNGCIMM va fi mandatat să acorde garanţii în numele şi în contul statului pentru liniile de credit şi pentru creditele de investiţii contractate de beneficiarii eligibili.

Proiectul a fost aprobat.


Ședința a continuat cu prezentarea notelor, informărilor și punctelor de vedere, precum și a documentelor confidențiale și clasificate aflate pe ordinea de zi.

Ședința și s-a încheiat la ora 13:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu