Faceți căutări pe acest blog

vineri, 3 martie 2017

Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP) - Programul Naţional de Dezvoltare Locală - instrument politic al actualei guvernări

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în loc să fie un sprijin pentru dezvoltarea comunităţilor locale, continuă să fie doar un instrument politic.
Resursele limitate pentru modernizarea României sunt irosite prin finanţarea unor proiecte pe criterii politice şi clientelare. Ne aflăm în ţara în care banii publici sunt distribuiţi prin ordin de ministru, fără niciun fel de criteriu de prioritate. Comunităţi întregi rămân astfel fără drumuri comunale şi judeţene asfaltate, fără apă şi canalizare.
PNDL a fost adoptat prin OUG 28/2013 și cuprinde trei subprograme:
  • -modernizarea satului românesc - pentru comune
  • -regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor
  • -dezvoltarea infrastructurii la nivel judeţean - pentru judeţe.
    Implementarea PNDL vizează comasarea obiectivelor care vizează infrastructură locală, asigurând astfel o strategie integrată si unitară de dezvoltare a României, respectând în același timp si obligațiile asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană si instituțiile financiare internaționale.
    Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) stabileşte bugetul anual al programului, alocă sume pentru fiecare judeţ, subprogram şi pentru fiecare proiect, pe baza ordinului de ministru. Deciziile privind alocarea fondurilor aparţin în totalitate ministerului, neexistând, ca în cazul fondurilor europene, cereri şi evaluări complexe, metode de analiză a impactului investiţiei.
    MDRAPFE și-a propus ca obiective pentru perioada 2017-2020 includerea în cadrul PNDL, Etapa II a cca 9500 de obiective de investiții, din care circa 2500 de creșe și grădinițe și circa 2000 de școli.
    PNDL trebuie regândit, armonizat cu alte programe de investiţii şi prioritizat în aşa fel încât să fie finalizate proiectele cu impact maxim şi cele aflate într-o stare avansată de executare. Consider că este necesară stabilirea unor criterii de selecţie pentru ordonarea proiectelor funcţie de impactul acestora şi de gradul de realizare, după modelul proiectelor europene.
    Partidul Mișcarea Populară și președintele Traian Băsescu susțin că PSD a introdus prevederi în această Ordonanță de Urgență prin care se alocă bani cu dedicație, pentru clientela politică. Ordonanța de Urgență este utilă, dar ca întotdeauna PSD a reușit să stabilească prevederi prin care se direcționează banii către clientela politică. Avem 41 de milioane de lei care să fie distribuiți după bunul plac al președinților de consilii județene, doar pentru primarii clientelei politice.
    Ținând cont de situația prezentată mai sus, în data de 27 februarie 2017 am depus în scris o întrebare adresată doamnei ministru Sevil Shhaideh (întrebarea nr.194A), prin care am solicitat să mi se comunice următoarele:
    1. Dacă Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene are în vedere asigurarea transparenţei PNDL la repartizarea sumelor prin hotărâre de guvern, precum și constituirea unui comitet de monitorizare din care să facă parte şi reprezentanţii beneficiarilor?
    2. Care sunt criteriile MDRAPFE de sortare a proiectelor aflate în derulare?
    3. Care sunt criteriile de selecţie ale MDRAPFE în ceea ce privește ordonarea proiectelor ? Vor fi luate în considerare criteriile obiective după modelul proiectelor europene sau PNDL continuă să fie un instrument politic al coaliției aflată la guvernare, finanţarea proiectelor având la bază doar criteriile politice şi clientelare de partid?
  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu